Kariérové centrum, které kvůli své cílové skupině nemohlo najít vlastní kancelář, v minulém týdnu otevřelo

V centru Brna na ulici Milady Horákové bylo ve čtvrtek 14. 6. 2018 otevřeno nové karierové centrum, které bude své klienty podporovat při hledání a volbě zaměstnání. Zaměřuje se na cílovou skupinu především dlouhodobě nezaměstnaných nebo mladých sociálně znevýhodněných absolventů. Centrum tak konečně otevřelo svoji vlastní kancelář i přesto, že několik majitelů svoje komerční prostory pronajmout nechtělo právě s ohledem na cílovou skupinu klientů centra.

Kariérové centrum, které provozuje IQ Roma servis, zahájilo svoji činnost již v březnu 2018 a přesto, že nemělo vlastní prostory, poskytovalo své služby a dopomohlo tak jedné z klientek k vycestování za prací do zahraničí.

Naše kariérové centrum je svojí komplexností přístupu ke klientovi poměrně unikátní,“ říká jeho vedoucí, Martina Horváthová. „Nezprostředkovává klientovi nabídku zaměstnání, ale soustředí se na jeho celkovou situaci. Mimo jiné využíváme i služeb právníka, který klienty zorientuje v dluhové problematice a případně vypracuje návrh na oddlužení, pokud je třeba exekuce problémem, který klienta odrazuje od legálního zaměstnání.“

 „Klientům rovněž nabízíme možnost placených stáží a tréninkových pracovních míst, aby si vyzkoušeli práci v oblasti, která je láká, ale jinak by se k ní nedostali, další nabídkou pro naše klienty jsou např. vzdělávací semináře a kurzy. Mohou tak zapracovat na sebeprezentaci nebo natrénovat přijímací pohovor přímo se zkušeným personalistou působícím v soukromé sféře,“ dodává Horváthová.

Stereotypy 21. století

Karierní poradci centra však od března, kdy centrum vzniklo, neměli své vlastní pracovní místo. „Pokoušeli jsme se najít vhodné prostory skoro čtvrt roku, do té doby jsme se setkávali s odmítnutím,“ vysvětluje Horváthová. „Některým majitelům se nelíbila etnická příslušnost řady našich klientů a otevřeně mi řekli, že Romy ve svém domě nechtějí, jiní podle mého podivně mlžili. Majitel má právo nájemníka si vybrat, mrzí mě ale, že v 21. století stále hraje roli, kdo má jakou barvu kůže.“

S odvahou do středomoří

I přesto karierní poradci s klienty aktivně pracovali na dočasné adrese v zázemí IQ Roma servisu. Jedné klientce se po spolupráci s poradkyní Kariérního centra podařilo najít svůj směr a vycestovat za prací na výletní loď do zahraničí. „Klientka váhala, jestli je to správný krok a práce v zahraničí se obávala. Společně jsme ale její situaci rozebrali, prozkoumali rizika a přínosy, zkontrolovali návrh smlouvy a začátkem dubna klientka odcestovala. Podobně budeme rádi doprovázet i další klienty,“ uzavírá Horváthová.

Projekt je realizován za podpory Evropského sociálního fondu prostřednictvím operačního programu Zaměstnanost.

Kontaktní osoba:

Martina Horváthová, vedoucí kariérového centra

Milady Horáková 38, 602 00 BRNO

martina.horvathova@iqrs.cz

tel.: 777 478 920